9.12.2021

Kulttuurisali Steel Body Tampere

Kun miehet ja laiteet olivat vielä terästä

Kokemukseni mukaan kuntosalit ovat vuosikymmenien aikana muuttuneet, mutta eivät pelkästään parempaan suuntaan. Steel Body edusta itselleni rakasta vanhaa koulukuntaa.

Vuonna 1982 kehonrakennuksen arvokisamitalisti Juhani Nyholm perusti Tampereelle kuntosalin, joka nykyään tunnetaan nimellä Steel Body. Itse harjoittelin enemmänkin kyseisellä salilla 90-luvun alussa. Siihen aikaan paikka oli täynnä kovakuntoisiak ehonrakentajia.

Elävästi on jäänyt mieleen, kun joku treeniporukka tekee penkkipunnerrusta kapealla otteella valtavilla painoilla polvisiteiden toimiessa rannetukina! Tilanteeseen sopien seinällä on kuva jo edesmenneestä aikakauden huippukehonrakentajasta Mike Matarazzosta ja kuvassa slogan: "Train like Hell". Mahtava tunnelma ja mahtavia muistoja.

Nyt, melkein 30 vuotta myöhemmin, kävin jälleen Steel Body salilla. Tila on siirtynyt kadun toiselle puolelle, mutta olosuhteet ovat samat. Sali on kahdessa kerroksessa. Ikkunoita ei hieman sokkeloisessa tilassa juurikaan ole, mutta ilmanvaihto toimii tehokkaasti. Perinteiseen tyyliin seinillä roikkuu kuvia kehonrakentajista. Tässä tapauksessa useimmat julisteet ovat jo tyylikkäästi haalistuneita. 

Juhani Nyholm

Italialainen erikoisuus

Yläkerrassa on vastaanottotiskin lisäksi painopakkalaitteita ja taljoja. Erikoisuutena ovat italialaiset ja edelleen hyväkuntoiset kirkkaan punaiset Air Machine -ilmanpainelaitteet.

Air Machine -ilmanpainelaitteita

Alakerrasta löytyy pukutilojen lisäksi vapaat painot, vipuvarsilaitteet ja lisää pakkalaitteita. Sokkeloisuudesta johtuen, joka kulman takaa löytyy aina jotain uutta mielenkiintoista ihmeteltävää.

Raakaa terästä

Peruslaitteet, kuten penkit, taljat ja prässit, ovat pääasiassa Nyholmin omaa tuotantoa. On hyvä muistaa, että kaikkein legendaarisimmilla kuntosaleilla omistaja on usein itse mittatilaustyönä teettänyt tai itse tehnyt haluamansa laiteet. Esim Arnold treenasi Kaliforniassa Gold'silla Joen Goldin itse tekemillä laitteilla. 

Joe Gold pajalla

Steel Bodyn peruslaitteet ovat erinomaisia. Karusta ulkonäöstään huolimatta ne toimivat niin kuin pitääkin. Älä anna pienen näköisten pakkojen hämätä. Erilaisista välityksistä johtuen sama paino voi tuntua näissä HC-laitteissa paljon raskaammalta kuin nykyisten ketjusalien uusien laitteiden suuremman näköiset vastukset! Esimerkiksi Steel Bodyn ylätaljat kannattaa ottaa omaan testiin.

Raju old school reisipenkki. Toimii!

Suomalaista osaamista

Salilaitteiden hienostuneempaa puolta edustavat ensimmäisen sukupolven suomalaiset David-epäkeskolaitteet. Tieteellisen tiedon pohjalta suunnitellut laitteet ovat nykyään muualla maailmassa keräilijöiden haluamia, mutta usein meillä Suomessa vähän kerrallaan vahvuudesta poistuvia. Kukaan ei tunnu olevan profeetta omalla maallaan. Davidin laitteista erityisesti rintapunnerrus, yliveto (pullover) sekä jalan koukistus ja ojennus ovat käyttämisen arvoisia koneita. 

Nykyään jo harvinainen David hauiskone

Markkinoiden parhaita vipuvarsilaitteita

Alkuperäistä laitekantaa on muutamaan kertaan täydennetty Panattan vipuvarsikoneilla. Näissä italialaisissa koneissa ovat liikeradat ja vastuskäyrät useimmiten kohdallaan. Kokeile ainakin hauiskonetta, yläsoutua ja pystypunnerrusta. Panatta on kehonrakentajien suunnittelema laite kehonrakentajille. Panatta parantaa malliensa yksityiskohtia jatkuvasti vuosien varrella. Tätä eivät suuret massavalmistajat tee.

Erinomainen Panatta hauiskone

Laiteharvinaisuus

Salin ehkä harvinaisin merkkilaite on yhdysvaltalaisen Paramountin valmistama Total Chest vipuvarsikone, jolla voi treenata rintaa alaviistossa, tasapenkillä ja ylöviistossa. Pitkillä henkilöillä alaviisto ei välttämättä ole mittasuhteiltaan täydellinen, mutta muut kulmat tuntuvat suorastaan erinomaisilta. Vastus on suunniteltu hyvin raskaaksi, joten suurille levymäärille ei ole tarvetta. Paramountin merkillä ei enää valmistetta laitteita, mikä on sääli, koska Total Chest ei ollut ainoa merkin onnistuminen. 

Paramount monitoimirintakone

Kirjavuus on hyvän salin merkki

Steel Bodyn voisi ajatella olevan vain nostalginen paikka menneisyydestä. Kuten muutkin huippusalit, Steel Body on kehittynyt pitkän ajan kuluessa nykyiseen muotoonsa, mikä näkyy kerrostumina ja hieman kirjavana ulkomuotona. Salilla yhdistyvät kehonrakennuksen ensimmäinen kulta-aika 70-luku ja salilaitteiden kulta-aika 90-luku. Uusi sali ei voi uusilla laitteilla olla ikinä yhtä hyvä. Siksi parhaat uudet salit hankkivatkin vanhoja laitteita valikoimiinsa. 

Ei vain ruumiinkulttuuria

Steel Body on itselleni todellinen raudan temppeli, jossa treeni tuskin koskaan voi mennä kovin huonosti. Ehkä hieman yllättäen, Steel Body tarjoaa ruumiin kulttuurin lisäksi myös muuta kulttuuria. Salilla on säännöllisesti vaihtuvia teemoja eri aiheista. Tällaiseen ei sieluttomilla ketjusaleilla varmasti törmää!

Esimerkki Steel Bodyn kulttuuritarjonnasta

Satunnainen ohikulkija voi kokea salin vanhentuneeksi tai epämuodikkaaksi. Itse näen Steel Bodyn kaltaisen salin paikaksi, joka tarjoaa parhaat mahdolliset ja käytännössä testatut työkalut kehonmuokkaukseen. Toki monen tyyppinen voimaharjoittelu on salilla mahdollista.

Moniin muihin paikkoihin verrattuna Steel Bodylla saa superystävällistä palvelua ja hyvä treeniseuraa. Asia, joka oli itsestään selvää ennen, mutta tuntuu olevan harvinaista nykyään. Kaikki tämä on helposti saavutettavissa Tampereen keskustassa hyvien liikenneyhteyksien varrelta ja vieläpä edulliseen hintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti