20.6.2021

Koneet vai vapaat painot lihasten kasvatuksessa?

Vapaat painot tarjoavat harjoitteluun kiistattomia etuja. Vapaapainoharjoittelu voi esimerkiksi kehittää nopeammin voimaominaisuuksia kuormittamalla enemmän keskushermostoa. Toisaalta suorituskykyä heikentävä liika keskushermoston kuormituskin on pahasta. Erityisesti nopeusvoiman kehittämisessä vapaat painot päihittävät koneet helposti. Useimmilla koneilla ei voi harjoitella räjähtävästi (poikkeuksia löytyy). Kehonrakennusharjoittelu on hitauden harjoittelua. Jos et ole painonnostaja tai voimanostaja, et välttämättä tarvitse vapaita painoja.


Lihaskasvua

Koneillakin on muutamia suuria etuja. Lihaskasvua stimuloivista tekijöistä tärkein on mekaaninen jännitys. Eristävissä liikkeissä hyvin suunniteltu kone voi tarjota sopivasti vastusta koko liikeradan matkalle. Esimerkiksi kun käsipainoilla tehdään vipunostoa sivulle, vastus tuntuu hyvin kevyeltä liikkeen alussa ja toisaalta hyvin raskaalta liikkeen lopussa. Käytännössä tämä on yksi syy miksi monet heilauttavat painot ylös ja olkapäiden kehitys junnaa paikallaan. Hyvin suunnitellussa vipunostokoneessa lihasjännitys säilyy koko liikkeen ajan.

Teca Fitness lateral raise

Helposti failureen

Loppuun asti tekeminen on usein koneella helpompaa. Maksimaalista lihaskasvua tavoiteltaessa ainakin osa sarjoista kannattaa viedä epäonnistuneeseen toistoon saakka. Tämä ei ole helppoa tai turvallista esimerkiksi jalkakyykyssä, mutta onnistuu koneilla.

Täsmävaikutus

Kone voidaan suunnitella niin, että tuntuma kohdistuu johonkin spesifiin lihakseen tai lihaksen osaan. Tällaisilla koneilla voidaan täsmävaikuttaa ja kehittää esim. jostain syystä jälkeen jääviä kehon osia. Selkään on joskus vaikea saada tuntumaa vapailla painoilla käsien dominoidessa. Esimerkiksi ylivetokone kehittää leveitä selkälihakset ilman hauisten osallistumista. Ei ihme, että mm. Dorian Yates vannoin ylivetokoneen nimeen. Ylivetokoneen liikerataa voidaan toki matkia yhdistämällä ylivetoja taljassa ja vapailla painolla, mutta yhtä hyvään tulokseen on vaikea päästä. Vapailla painoilla tehty yliveto onkin lähinnä rintaliike.



Erikoistekniikat helposti

Monet harjoittelua tehostavat erikoistekniikat on helpompi ja turvallisempi toteuttaa koneilla. Esim. käsille ja jaloille on helppo tehdä negatiivisia toistoja toisen raajan avustaessa. Pudotussarjoissa voi käyttää pakkalaitteissa erikoissäätötappia, joka vapauttaa painon automaattisesti ja sarja voi jatkua pienemmällä vastuksella.


Performance Pin käytössä


Enemmän vaihtoehtoja

Sali, jossa on vapaiden painojen lisäksi paljon erilaisia hyvin suunniteltuja koneita, mahdollistaa lihasten kuormittamalla hyvin erilaisissa kulmissa. Tämä on kokonaiskehityksen kannalta tärkeää, mutta voi auttaa välttämään yksipuolisuudesta johtuvia rasitusvammojen syntymistä.

Kehoa voi treenata kattavasti joko vapailla painoilla tai koneilla. Järkevä harjoittelija kuitenkin rakentaa ohjelmansa vapailla painoilla tehtävien perusliikkeiden ympärille, mutta samalla täydentää ja monipuolistaa harjoittelu koneiden avulla. Näin on mahdollista saada hyvät puolet molemmista vaihtoehdoista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti