13.9.2021

Hyvin suunniteltu kone on välttämättömyys eristävissä liikkeissä

Kuntosaliharjoitteluun tarkoitettuja koneita on monenlaisia. Joidenkin laitteiden suunnittelu perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Toiset laitteet taas hiotaan yrityksen ja erehdyksen kautta tehokkaasti toimivaan muotoon. Suuri joukko valmistajia toki tyytyy vain mukailemaan toisia hyväksi havaittuja malleja.


Suomalainen David panosti laitteiden suunnitteluun ja tutkimiseen alusta alkaen. Harmillisesti David ei enää valmista koneita tavalliseen kuntosalikäyttöön. Davidin laitteiden suunnittelu periaatteista voi lukea täältä. Oman ymmärryksen mukaan tiivistettynä pääkohdat ovat seuraavat:

Harjoittelun spesifisyys

Koneen on tarkoitus kuormittaa vain haluttua lihasryhmää. Esimerkiksi jalkaprässi kuormittaa jalkoja, mutta ei niinkään esimerkiksi keskivartaloa. Liikkeen helppouden vuoksi liike voidaan tehdä turvallisesti suuremmilla kuormalla kuin esimerkiksi jalkakyykky vapailla painoilla voitaisiin.

David 400 Pullover

Kuormitusperiaate

Davidin mukaan moninivelliikkeisiin tarkoitetut koneet täytyy suunnitella toisin kuin eristäviin liikkeisiin tarkoitetut koneet. Moninivelliikkeissä ihmisen lihas-niveljärjestelmä itse tasoittaa kuormituskäyrää ja yksinkertainen laadukkaasti rakennettu kone on  riitävän hyvä. Davidin mukaan eristävissä liikkeissä vastus täytyy kuitenkin suunnitella liikkeeseen sopivaksi esimerkiksi epäkeskon (cam) avulla. 

Agressiivinen epäkesko

Lihasten sarkomeerien voiman ja pituuden suhde

Sarkomeerit ovat lihassolujen supistuvia elementtejä. Lihassupistuksessa sarkomeerien elementit liukuvat toistensa lomitse. Lihassolut ovat vahvimmillaan liukuvan liikkeen puolivälissä. Laitteen täytyy siis tarjota enemmän vastusta tässä kohtaa liikettä.

Davidin ojennuskoneen epäkesko

Venymis-lyhenemis-sykli

Lihakseen varastoituu energiaa venymisvaiheessa (eksentrinen liike). Liikkeen lyhenemisvaiheessa (konsentrinen liike) on enemmän voimaa, jos sitä edeltää venymisvaihe. Jos liike pysäytetään vaiheiden välillä yli 0,9 sekunniksi varastoitunut energia menetetään. Davidin mukaan esimerkiksi ilmanpainelaitteet eivät ole tästä syystä parhaita voimaominaisuuksien kehittämiseen.

www.davidhealth.com

Epätasainen lihaksen väsyminen

Lihas väsyy suhteellisesti enemmän lyhentyneenä eli liikkeen lopussa. Väärin suunnitellussa laitteessa ajaudutaan helposti ”ottamaan vauhtia”, koska muuten toistot jäisivät nopeasti vajaiksi. Samalla kuormitus liikkeen alussa jää vähäiseksi. Optimaalinen kehittyminen vaatii täysiä toistoja ja kuormitusta liikkeen koko matkalta. Davidin eristävissä koneissa vastus kevenee tarkoituksellisesti liikkeen lopussa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti