Viime vuosien kuumin fitnesstrendi on eittämättä ollut kahvakuulaharjoittelu, mutta missä ovat kaikki kahvakuulilla harjoitelleet kehonrakennus- tai voimailumestarit? Luulisi, että tässä vaiheessa kaikki tosissaan harjoittelevat olisivat jo aikaa sitten siirtyneet kahvakuulien käyttäjiksi, onhan kahvakuula markkinamiesten mukaan ylivoimainen väline verrattuna mihin tahansa laitteeseen tai menetelmään. Saleilla kahvakuulien käyttäjiä kyllä näkee paljonkin. Useimmat heistä ovat vasta aloittelijoita voimailun saralla, ainakin he näyttävät aloittelijoita.
Kahvakuulat eivät ole uusi keksintö. Internet tietää kertoa, että 1800-luvun voimamiehet käyttivät niitä voimainkoitoksissa ja show-esityksissä, mutta eivät suinkaan harjoitusvälineenä. Kahvakuulan nostaminen vaatii tekniikkaa, mikä tekee siitä haastavan kilpailuihin sopivan välineen.
Mutta kehitys menee eteenpäin. 1900-luvun alkupuolella levytanko ja käsipainot yleistyivät. Laakeroitu levytanko oli huomattavasti ystävällisempi harjoittelijan nivelille. Myös standartoidut levyjärjestelmät olivat suuri parannus kiinteisiin rautamöykkyihin verrattuna. Kuormitusta pystyttiin lisäämään nyt progressiivisesti. Levytangoilla ja käsipainoilla pystyttiin tekemään kaikki se mitä kahvakuulillakin, ja paljon enemmänkin. Pian kahvakuulat katosivatkin harjoitussaleilta. Jos kahvakuulat olisivat olleet niin hyviä välineitä kuin annetaan ymmärtää, tuskin ne mihinkään olisivat hävinneet.
Paikka, missä kahvakuulat säilyttivät asemansa, oli Neuvostoliitto. Syynä ei ollut kahvakuulien ylivertaisuus, vaan luultavasti levytankojen saannin hankaluus. Tätä ei ole ainakaan vaikea uskoa, jos on päässyt vierailemaan Itä-Euroopassa ennen rautaesiripun häviämistä. Hyvän levytangon valmistaminen vaatii taitoa ja laadukkaita materiaaleja. Asioita joista Neuvostoliitossa ei ainakaan ollut runsauden pulaa. Sittemmin kylmänsodan romantiikkaa hyväksi käyttäen venäläisten "mestarien" harjoitusmenetelmä on markkinoitu amerikkalaisille. Tässä on samalla tienattu varmaankin miljoonia dollareita, eikä siinä mitään. Eihän se tyhmä ole, joka pyytää vaan se joka maksaa.
Kahvakuula harjoittelu on usein lihaskestävyysharjoittelua, koska harjoitusvastusta ei voida voimien kasvaessa helposti lisätä. Lihaskestävyydelläkin on toki oma sijansa, mutta pääsääntöisesti voimaharjoittelun tulisi on progressiivista. Vain tällä tavalla voidaan lisätä voimaa ja terveyden kannalta tärkeää lihasmassaa. Lisäksi valtavat toistomäärät erityisesti suosittua heilautusliikettä saattavat johtaa kivuliaisiin rasitusvammoihin olkapäiden ja alaselän alueella.
Tavallisimmat kahvakuulaharjoitukset tempaus, työntö, veto ja punnerrus ovat painonnostajien levytangolle kehittämiä liikkeitä. Siksi tuntuu hassulta, että niitä halutaan tehdä tieten tahtoen muulla harjoitusvälineellä. Jos katsoo kun esim. yleisurheilija tekee voimaharjoittelussaan rinnallevetoa levytangolla, niin se näyttää räjähtävyydessään aikalailla erilaiselta kuin vastaava kahvakuulaharjoitus.
Itse koen kahvakuulaharjoittelussa ongelmallisena; kuinka saada harjoitusvaikutusta yläselälle. Kuinka kahvakuulalla voidaan korvata esim. maastanosto ja kulmasoutu? Ehkä se on mahdollista, en tiedä. Onko kenelläkään kahvakuulailijalla edes leveää selkää? Usein näkee kahvakuulaohjelmaan liitetyn myös leuanvetoliikkeitä. Omalla painolla tehdyt liikkeet aiheuttavat progressiivisuuden kannalta jälleen uuden ongelmakentän.
Kahvakuulaharjoittelu on osa muodikasta funktionaalista eli toiminnallista harjoittelua. Tällaisella harjoittelulla on sijansa esim. kuntoutuksessa, mutta samaan aikaan voimaharjoittelusta puhuminen on ehkä hiukan liioittelua. Ja jos tarkkoja ollaan lähes kaikki harjoitusliikkeet ovat enemän tai vähemmän toiminnallisia. Tämän olen myös kuullut kokeneen fysioterapeuttin ja personal trainer -kouluttajan suusta. Voimailu legenda Bill Starr sanoo artikkelissaan seuraavaa: "For those who want to gain a lot of functional strength, the kettlebell will become history once again, and very soon."
Video kiteyttää mielestäni kohdassa 2:50 kahvakuulaharjoittelun ytimen: "it also just looks cool". Kritiikistä huolimatta uskon, että kahvakuulaharjoittelulla on paikkansa monipuolisessa harjoitusohjelmassa. Halusin vain tässä hiukan puuttua kahvakuulien väittettyyn kaikkivoipaisuuteen. Aloittelijan kannattaa tutustua kahvakuulailun saloihin koulutetun ohjaajan johdolla.
Asiaa olen pohtinut vuoden vaihteesta lähtien, kun näin ystäväni treenaavan kahvakuulalla. Jotenkin liikkeissä tuntui tarvivan aika paljon nopeutta, jotta saa painon haluttuun liikerataan. Ja nivelille aikamoinen rasitus myöskin. Olen ehdottomasti samaa mieltä, että ohjaajan avulla täytyy saada ensin opetella oikeat liikkeet ja jokin rannetuki olisi varmasti myöskin tarpeen olla
VastaaPoistaHauskalta treenaaminen sen sijaan näytti! Ja voin kuvitella ryhmäliikuntatuntien innon, kun yhdessä "voimaillaan".
Olen samaa mieltä. Mikään väline ei sovellu kaikkeen mahdolliseen, ja harjoittelijan ja varsinkin valmentajan pitäisi ymmärtää mitä milläkin välineellä kannattaa ja voi tehdä.
VastaaPoistaItse kilpailen kahvakuulan nostamisessa, ja se on treenini päätavoite, joten tietenkin kuulat sopivat siihen hyvin. :) Kuitenkin, jos haluaisin lisätä massaa tai maksimivoimaa niin menisin nostamaan levytankoja salille. Ja niin monet kahvakuulaurheilijat tekevätkin oheisharjoitteluna, jos heillä on tarve siihen.
Markkinamiesten puheet kannattaa suodattaa pois ja käyttää omia aivoja. Monet tapaamani harjoittelijat pitävät kahvakuulatreenistä koska se on jossain peruskuntoilun ja voimailun välimaastossa eivätkä yritäkään sinänsä korvata sillä kaikkea. Oikeastaan ainoat, jotka tunkevat jotain välinettä X joka paikkaan yrittävät myydä niitä mahdollisimman paljon.
Itse näen kuvion niin että levytangoilla, kahvakuulilla ja kehonpainoharjoitteilla on oma paikkansa ja tarkoituksensa treenissä, pointti ei ole se mikä on yksistään "paras" vaan että mikä on mun tai toisen harjoittelijan tavoite ja miten sitä kohti voisi mennä. Ja toisaalta jos ei ole varsinaista tavoitetta ja haluaa vain hyvän jumpan niin sen voi tehdä monella eri tavalla.
t. marko s
Totta puhut. Keskityin tarkoituksella hiukan omasta mielestäni negatiivisiin asioihin kahvakuulaharjoittelussa. Välineet pitää tosiaan valita tavoitteiden mukaan. Ja yleensä ei ole vain yhtä oikeaa tapaa harjoitella. Lisäksi tuntuu siltä, että yksilötkin reagoivat saman kaltaiseen harjoitteluun eri aikoina eri tavalla. Jos lajina on kahvakuula, niin silloin se on ilman muuta paras väline.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus, on aina virkistävää että joku suhtautuu kahvakuulaharjoitteluun kriittisesti. Itse olen hyvin kriittinen, ehkä juuri siksi koska se on laji jossa kilpailen.
VastaaPoistaMuoti-ilmiöt on hankalia. Trendikäs toiminnallinen harjoittelu tiivistyy (erästä osteopaattia siteeratakseni) monesti vain siihen, että yritetään tuottaa voimaa mahdollisimman hankalasta asennosta.
Kukka
Hei, päädyin sitten kuitenkin kirjoittamaan lisää, koska muutamaan kohtaan/kysymykseen löytyi jopa vastaus!
VastaaPoistaTäällä: http://kukkalaakso.com/2011/02/11/kahvakuulan-katu-uskottavuus/
Mulle kahvakuula on tässä elämäntilanteessa paras harjoitusväline. Kahden pienen lapsen isänä aikaa jää vähän omille harrastuksille, joten muutama kuula ja leuanvetotanko kotona toimii hyvin. Työskentelen palomiehenä ja työni takia tarvitsen niin voimaa kuin kestävyyttäkin. Koska harjoitteluun varattu aika viikossa on rajallinen, käytän sen voimakestävyysharjoitteluun. Näin tulee iskettyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Vaimolla ei riittänyt ymmärrystä levytangolle olohuoneessa, joten kuulat on paras vaihtoehto ;).
VastaaPoistaHyvä, että joku tarkastelee kriittisestikin asioita, mutta olisi hyvä hieman tutustua asioihin ennen kirjoittelua. Muuten menee provoilun puolelle.
VastaaPoistaVoisit kysyä vaikka BullFarmin pojilta tai Voimaharjoittelun väeltä kuinka kahvakuula on mukana treeneissä.
Meinaatko tosiaan että länkkärit veivät levytangon Itään? Mistäköhän ne useat Neuvostoliiton painonnostomestarit sun muut ovat tulleet? Olikohan niillä Puolueen lännestä ostamat levytangot? Eihän Neuvostoliitossa ollut taitoa tehdä raudasta mitään? Jos osaa tehdä (aikanaan) maailman parhaita panssarivaunuja niin eiköhän yksi levytankokin synny....
Ihan vaan ystävällityyttäni kirjoitin.
Vellu
Tarkoitus oli herättää keskustelua. Tuskin mikään väline on kaikkiin tarkoituksiin ylivoimainen. Itse olen seurannut läheltä kilpailevien kehonrakentajien ja voimanostajien harjoittelua, enkä ole nähnyt kahvakuulaa heidän käytössään. Ei se tietenkään välineestä hyödytöntä tee.
VastaaPoistaJos katsoo vanhoja olympialaisten painonnosto tilastoja, niin huomaa, että itä-naapurin (Tsaarin Venäjä, N-liitto)urheilijat ovat olleet mukana vasta 50-luvulla. Painonnosto on ollut mukana jo vuodesta 1896. Tottakai idässäkin on ollut levytankoja käytössä, mutta on toinen kysymys kuka niitä on siellä päässyt käyttämmään.
Tästä linkistä löytyy vähän tietoa voimailuvälineiden historiasta:
http://www.la84foundation.org/SportsLibrary/IGH/IGH0306/IGH0306c.pdf
Harjoitusvälineen ja -tavan paremmuuden voi arvioida ainoastaan tietämällä tavoitteen. Kaikki eivät tavoittele leveää selkää!
VastaaPoista